Plastic is de oorzaak van veel milieuproblemen en het wordt ook steeds vaker in een negatief verband gebracht met onze gezondheid. In de supermarkt is het gebruik van verpakkingen soms onvermijdelijk omdat deze belangrijke functies vervullen. Maar plastic verpakkingen zijn slechts een korte periode nuttig,  terwijl ze daarna nog eeuwenlang een verwoestende impact hebben op onze aarde. Daarom is het belangrijk dat we het gebruik van plastic zoveel mogelijk terugdringen. Door producten aan te bieden die verpakt zijn in plasticvrije, composteerbare zakken, hopen wij ook een handje te helpen met het verminderen van plastic op aarde.

Hoe vergaan deze composteerbare zakken?
Het biomateriaal is opgebouwd uit verschillende lagen. Elke laag heeft een eigen functie en is gemaakt van composteerbaar materiaal, zoals houtvezel of melkzuur uit rietsuiker. Een verpakking mag composteerbaar heten als het voldoet aan de eisen en daardoor een kiemplantlogo of het OK Compost Logo mag dragen. Dit is enkel verkrijgbaar als de gehele verpakking, inclusief sticker, lijm en inkten composteerbaar zijn. Daarnaast moet het de juiste chemische samenstelling hebben zodat het uiteindelijk kan afbreken in de natuurlijke componenten biomassa (humus/compost), water en CO2. De tijd van composteren is binnen 12 weken op industrieel niveau, wat betekent dat het minimaal 1 week moet composteren op 60 graden Celsius.
De verpakkingen met deze logo’s kunnen bij het gft-afval weggegooid worden. Mocht er geen gft-afval worden ingezameld, dan is het restafval het beste alternatief. Het is geen plastic en kan daarom ook niet in de plasticbak. Het is ook niet mogelijk om de verpakking in de eigen achtertuin te begraven.

BPA-vrij
Wist je dat de levensmiddelen van Gaiagoods ook BPA-vrij zijn? BPA is een chemische stof die veel wordt gebruikt in verpakkingsmateriaal van voedsel, om het plastic meer elastisch te maken. Verschillende onderzoeken brengen BPA in verband met hormoonverstoring en schade aan ogen, huid of luchtwegen. Daarom wordt de inname van grote hoeveelheden gezien als een gevaar voor de gezondheid. Daarom kun je in levensmiddelen van Gaiagoods nergens BPA vinden!