Wil jij ook minder (plastic) afval? Wellicht kun je wat met de volgende tien weetjes!

1. Koop alleen iets als je denkt dat je het écht nodig hebt
Veel producten bevatten plastic en vaak wordt er daarbij ook nog eens plastic verpakkingsmateriaal gebruikt. Je plasticgebruik reduceren doe je dus ook door kritischer na te denken voordat je iets aanschaft. Wil je dat product wel écht? Heb je het écht nodig?

2. Koop jouw voedingsmiddelen bewust in
Wellicht heb je die tomaten wel nodig, maar heb je er ook zo veel nodig? Koop dus niet meer dan je nodig hebt. Op deze manier zal er minder over de datum gaan en zul je dus minder onnodig afval hebben. Kies je er toch voor om grote hoeveelheden groente of fruit in één keer aan te schaffen, dan is Slowd wellicht iets voor je. Slowd is een goedkope oplossing om je producten langer vers te houden.

3. Bezoek winkels waar producten zonder verpakking te verkrijgen zijn
Zo worden de (biologische) groenten in natuurvoedingwinkels vaak zonder verpakking aangeboden. Bij Gaiagoods worden alle bestellingen bovendien plasticvrij verzonden!

4. Hergebruik zoveel mogelijk
Best logisch natuurlijk, maar als je naar een tweedehandswinkel gaat, zal je nauwelijks plastic verpakkingsmateriaal tegenkomen. Daarnaast kun je huishoudelijke apparaten (die ook van plastic bevatten) repareren of laten repareren, in plaats ze te vervangen en de oude weg te gooien.

5. Kies plasticvrije alternatieven
Van RVS rietjes, in papier verpakte shampoo tot wattenstaafjes zonder plastic, het bestaat allemaal. Soms is het alleen even goed zoeken (en soms ook niet… hier zijn een aantal voorbeelden van handige producten…)

 6. Maak je eigen producten
Door bijvoorbeeld zelf zeep of shampoo te maken bespaar je veel op verpakkingsmateriaal (wat vaak van plastic is). Als de verpakking dan ook nog eens zo milieuvriendelijk mogelijk is (zoals onze Dr. Bronner zeepblok) ben je al helemaal goed op weg. Door je eigen schoonmaakproducten te maken bespaar je ook veel (plastic) verpakkingsmateriaal. Je kunt zelfs van één blok zeep, 7 liter vloeibare zeep maken. Lees hier verder hoe.

7. Wees creatief!
Tegenwoordig bestaat veel speelgoed ook (gedeeltelijk) uit plastic, denk bijvoorbeeld aan (vaak chemisch ruikende) klei in plastic potjes. Dit soort dingen kun je ook zelf maken, veel veiliger en ook nog eens een leuke activiteit. Kijk hier maar eens hoe je zelf klei maakt!

8.Kweek je eigen groenten
Je hoeft hier helemaal geen grote tuin voor te bezitten en je hoeft ook niet meteen groots te beginnen. Het zaaien van je eigen kruiden is al een goed begin!

9. Klant is koning
Geef aan bij een winkel (of webshop) dat je het onprettig vindt producten te kopen die in plastic verpakt zijn. De kans is groot dat de aanbieder op zoek zal gaan naar een plasticvrij alternatief voor in zijn/haar assortiment.

10. Investeer in een duurzamere oplossingen
Koop producten die meermaals gebruikt worden. Schaf een fijne drinkfles aan, een goede broodtrommel en neem altijd je eigen tasje mee voor je boodschappen. En sla zaken zoals wegwerpbestek gewoon lekker over door eigen bestek mee te nemen.

Hopelijk heb je wat aan deze leuke tips! (:
Voor producten voor een duurzaam thuis, kun je in de categorie “Duurzaam Thuis” kijken. Hieronder zie je een aantal voorbeelden.

nl_NL Sorteer resultaten
Reset Pas toe
Deze sponsdoekjes kunnen gebruikt worden als vaatdoekjes. Ze zijn100 % biolgisch afbreekbaar en kunnen gewassen worden op 60 graden.
2,09
Max:
Min: 1
Step: 1
4-in-1 huishoudpapier
Plasticvrij verpakt
Deze huishoudfolie kan voor vanalles gebruikt worden, zoals bakpapier, afdekfolie, aluminiumfolie en krimpfolie.
5,99
Max: 3
Min: 1
Step: 1
De vaatwastabletten van het Canadese merk Attitude zijn een natuurlijke en efficiënte optie om vuile vaat schoon te krijgen. Deze vaatwastabletten bevatten geen carcinogenen(in tegenstelling tot veel reguliere vaatwastabletten). Daarnaast bevatten de vaatwastabletten geen chloor en fosfaat en zijn de…
Lees meer (+)
De vaatwastabletten van het Canadese merk Attitude zijn een natuurlijke en efficiënte optie om vuile vaat schoon te krijgen. Deze vaatwastabletten bevatten geen carcinogenen(in tegenstelling tot veel reguliere vaatwastabletten). Daarnaast bevatten de vaatwastabletten geen chloor en fosfaat en zijn de tabletten vegan en dierproefvrij!
Lees minder (-)
8,67
Max:
Min: 1
Step: 1
Met deze activiteitengids ontdek je dat natuur overal is! Of je nou in de stad woont of middenin het bos, dit boek inspireert je om buiten op ontdekkingstocht te gaan. Ontdek wat voor leven bij jou in de buurt is…
Lees meer (+)
Met deze activiteitengids ontdek je dat natuur overal is! Of je nou in de stad woont of middenin het bos, dit boek inspireert je om buiten op ontdekkingstocht te gaan. Ontdek wat voor leven bij jou in de buurt is, leer hoe je onkruid tot een zalfje kunt maken, maak je eigen chips en nog veel meer!
Lees minder (-)
18,00
Max: 2
Min: 1
Step: 1
Dit sterke en praktische linnen zakje is gemakkelijk dicht te trekken met behulp van het natuurlijke touw. Dit zakje is voor talloze toepassingen te gebruiken. Maak er je eigen geurzakje van, bewaar er voedingsmiddelen in of gebruik het als een…
Lees meer (+)
Dit sterke en praktische linnen zakje is gemakkelijk dicht te trekken met behulp van het natuurlijke touw. Dit zakje is voor talloze toepassingen te gebruiken. Maak er je eigen geurzakje van, bewaar er voedingsmiddelen in of gebruik het als een duurzame manier om een cadeautje te verpakken.
Lees minder (-)
0,99
Max: 42
Min: 1
Step: 1
Plak de GaiaGoods Goedhoudsticker aan de binnenkant van jouw keukenkastje om altijd op de hoogte te zijn van welke producten binnen en welke producten buiten de koelkast bewaard horen te worden.
0,99
Max: 30
Min: 1
Step: 1
Katoenen zakje 20 x 14 cm
Plasticvrij verpakt
Per dag gebruiken wij meer dan 1 miljoen plastic zakjes die na gebruik vaak in de natuur belanden waar ze een serieuze bedreiging vormen voor dieren en ons milieu. Dit zakje van biologisch katoen is een goed alternatief voor de…
Lees meer (+)
Per dag gebruiken wij meer dan 1 miljoen plastic zakjes die na gebruik vaak in de natuur belanden waar ze een serieuze bedreiging vormen voor dieren en ons milieu. Dit zakje van biologisch katoen is een goed alternatief voor de plastic zakjes. Deze duurzame zakjes zijn gemaakt van gecertificeerd biologisch katoen en dragen het GOTS-keurmerk. Ze zijn ideaal voor het transport van voedsel vanuit de winkel terug naar huis. Gezien de stof ademend is, kun je jouw groente en fruit in de zakjes laten zitten.
Lees minder (-)
0,69
Max: 27
Min: 1
Step: 1
RVS Lunchbox
Plasticvrij verpakt
Deze coole lunchbox is gemaakt van BPA-vrij RVS! Deze oersterke en compacte broodtrommel heeft 2 clip sluitingen en houdt jouw maaltijden lang vers en smakelijk. De trommel is ook geschikt voor het bewaren van levensmiddelen in de koelkast.
15,50
Max: 5
Min: 1
Step: 1
Dit is een navulling (filterpatroon) voor de rivaALVA Life-EM drinkwaterfilter. Deze filter van het Duitse merk Riva bestaat uit een combinatie van een koolstoffilter en een keramische filter. Deze filtert chloor, zware metalen en verontreinigende stoffen uit jouw drinkwater en…
Lees meer (+)
Dit is een navulling (filterpatroon) voor de rivaALVA Life-EM drinkwaterfilter. Deze filter van het Duitse merk Riva bestaat uit een combinatie van een koolstoffilter en een keramische filter. Deze filtert chloor, zware metalen en verontreinigende stoffen uit jouw drinkwater en zorgt er tegelijkertijd voor dat het water wordt gevitaliseerd waardoor het water en de mineralen erin beter opgenomen kunnen worden door het lichaam. De filter kan 6.000-8.000 liter water filteren (en gaat daardoor ongeveer 6-8 maanden mee), daarna dien je het filterpatroon te vervangen. 
Lees minder (-)
34,90
Max: 6
Min: 1
Step: 1
Met Greenhub maak je jouw huis op natuurlijke wijze schoon. Deze schoonmaakdoeken zijn gemaakt van bamboe en is dus een echt natuurproduct. Door het materiaal zijn de doeken sterk absorberend en reinigend. Plasticvrij en duurzaam schoonmaken!
3,09
Max: 20
Min: 1
Step: 1