Wil jij ook minder (plastic) afval? Wellicht kun je wat met de volgende tien weetjes!

1. Koop alleen iets als je denkt dat je het écht nodig hebt
Veel producten bevatten plastic en vaak wordt er daarbij ook nog eens plastic verpakkingsmateriaal gebruikt. Je plasticgebruik reduceren doe je dus ook door kritischer na te denken voordat je iets aanschaft. Wil je dat product wel écht? Heb je het écht nodig?

2. Koop jouw voedingsmiddelen bewust in
Wellicht heb je die tomaten wel nodig, maar heb je er ook zo veel nodig? Koop dus niet meer dan je nodig hebt. Op deze manier zal er minder over de datum gaan en zul je dus minder onnodig afval hebben. Kies je er toch voor om grote hoeveelheden groente of fruit in één keer aan te schaffen, dan is Slowd wellicht iets voor je. Slowd is een goedkope oplossing om je producten langer vers te houden.

3. Bezoek winkels waar producten zonder verpakking te verkrijgen zijn
Zo worden de (biologische) groenten in natuurvoedingwinkels vaak zonder verpakking aangeboden. Bij Gaiagoods worden alle bestellingen bovendien plasticvrij verzonden!

4. Hergebruik zoveel mogelijk
Best logisch natuurlijk, maar als je naar een tweedehandswinkel gaat, zal je nauwelijks plastic verpakkingsmateriaal tegenkomen. Daarnaast kun je huishoudelijke apparaten (die ook van plastic bevatten) repareren of laten repareren, in plaats ze te vervangen en de oude weg te gooien.

5. Kies plasticvrije alternatieven
Van RVS rietjes, in papier verpakte shampoo tot wattenstaafjes zonder plastic, het bestaat allemaal. Soms is het alleen even goed zoeken (en soms ook niet… hier zijn een aantal voorbeelden van handige producten…)

 6. Maak je eigen producten
Door bijvoorbeeld zelf zeep of shampoo te maken bespaar je veel op verpakkingsmateriaal (wat vaak van plastic is). Als de verpakking dan ook nog eens zo milieuvriendelijk mogelijk is (zoals onze Dr. Bronner zeepblok) ben je al helemaal goed op weg. Door je eigen schoonmaakproducten te maken bespaar je ook veel (plastic) verpakkingsmateriaal. Je kunt zelfs van één blok zeep, 7 liter vloeibare zeep maken. Lees hier verder hoe.

7. Wees creatief!
Tegenwoordig bestaat veel speelgoed ook (gedeeltelijk) uit plastic, denk bijvoorbeeld aan (vaak chemisch ruikende) klei in plastic potjes. Dit soort dingen kun je ook zelf maken, veel veiliger en ook nog eens een leuke activiteit. Kijk hier maar eens hoe je zelf klei maakt!

8.Kweek je eigen groenten
Je hoeft hier helemaal geen grote tuin voor te bezitten en je hoeft ook niet meteen groots te beginnen. Het zaaien van je eigen kruiden is al een goed begin!

9. Klant is koning
Geef aan bij een winkel (of webshop) dat je het onprettig vindt producten te kopen die in plastic verpakt zijn. De kans is groot dat de aanbieder op zoek zal gaan naar een plasticvrij alternatief voor in zijn/haar assortiment.

10. Investeer in een duurzamere oplossingen
Koop producten die meermaals gebruikt worden. Schaf een fijne drinkfles aan, een goede broodtrommel en neem altijd je eigen tasje mee voor je boodschappen. En sla zaken zoals wegwerpbestek gewoon lekker over door eigen bestek mee te nemen.

Hopelijk heb je wat aan deze leuke tips! (:
Voor producten voor een duurzaam thuis, kun je in de categorie “Duurzaam Thuis” kijken. Hieronder zie je een aantal voorbeelden.

nl_NL Sorteer resultaten
Reset Pas toe
Bij een ecologisch product hoort een ecologische verstuiver. Gebruik deze verstuiver in combinatie met de Ecopods. Voor elk type pod, een eigen herbruikbare verstuiver, voor een eenvoudig gebruik. Deze verstuivers zijn gemaakt van gerecycleerd plastic. Door de hoge kwaliteit gaan…
Lees meer (+)
Bij een ecologisch product hoort een ecologische verstuiver. Gebruik deze verstuiver in combinatie met de Ecopods. Voor elk type pod, een eigen herbruikbare verstuiver, voor een eenvoudig gebruik. Deze verstuivers zijn gemaakt van gerecycleerd plastic. Door de hoge kwaliteit gaan deze lang mee en kan je deze blijven hergebruiken. Deze verstuiver wordt gebruikt in combinatie met de rode pods (Sanitairreiniger)
Lees minder (-)
3,99
Max: 6
Min: 1
Step: 1
Ecodis – Plantaardige zeepvlokken 1kg bio
Biologisch geproduceerd
Plasticvrij verpakt
Deze 100% plantaardige zeepvlokken zijn zeer geschikt om je eigen wasmiddel en vloeibare basiszeep te maken. Met 1 kilo zeep kan je 60 liter vloeibaar wasmiddel en/of vloeibare zeep maken
10,99
Max: 3
Min: 1
Step: 1
Dit is een navulling (cartridge) voor de Riva Skin & Hair filter. De filter op basis van actieve koolstof filtert chloor, zware metalen en verontreinigende stoffen uit jouw douchewater. De filter kan 6.000-8.000 liter water filteren (en gaat daardoor ongeveer…
Lees meer (+)
Dit is een navulling (cartridge) voor de Riva Skin & Hair filter. De filter op basis van actieve koolstof filtert chloor, zware metalen en verontreinigende stoffen uit jouw douchewater. De filter kan 6.000-8.000 liter water filteren (en gaat daardoor ongeveer 6-8 maanden mee), daarna dien je dit filterpatroon te vervangen. 
Lees minder (-)
29,90
Max: 4
Min: 1
Step: 1
Deze natuurlijke afwasspons wordt handgemaakt Egypte. Het is een mooi alternatief voor plastic vaatwassponsjes gezien deze afwasspons plasticvrij is en zelfs gecomposteerd kan worden. De spons past goed in de hand en zwelt op tot een zachte en flexibele pad…
Lees meer (+)
Deze natuurlijke afwasspons wordt handgemaakt Egypte. Het is een mooi alternatief voor plastic vaatwassponsjes gezien deze afwasspons plasticvrij is en zelfs gecomposteerd kan worden. De spons past goed in de hand en zwelt op tot een zachte en flexibele pad wanneer je hem onderdompelt in water. Hij is zacht genoeg voor anti-aanbak pannen en is soepel genoeg om in bekers te passen.
Lees minder (-)
3,94
Max: 7
Min: 1
Step: 1
Bakpapier composteerbaar 19,8m
Plasticvrij verpakt
Is het tijd om te bakken? Kies dan eens voor het bakpapier van If You Care, want één ding is zeker; they care! Ze hebben bakpapier ontwikkeld dat niet alleen vanwege de samenstelling anders is dan regulier bakpapier, het is…
Lees meer (+)
Is het tijd om te bakken? Kies dan eens voor het bakpapier van If You Care, want één ding is zeker; they care! Ze hebben bakpapier ontwikkeld dat niet alleen vanwege de samenstelling anders is dan regulier bakpapier, het is volledig composteerbaar en mag daarom bij het GFT-afval. Het bevat geen fluor (waardoor het ook vrij is van de bekende stof PFAS), de coating is namelijk van natuurlijke materialen waardoor het niet schadelijk en wel afbreekbaar is.
Lees minder (-)
4,79
Max: 1
Min: 1
Step: 1
Verwijder grove etensresten. Gebruik per vaatwasbeurt één tablet. Verwijder de folie en plaats de tablet in het doseerbakje van de vaatwasmachine. Voeg Ecover Spoelmiddel en regenereerzout toe volgens de voorschriften van de vaatwasmachinefabrikant.
4,99
Max: 25
Min: 1
Step: 1
Katoenen zakje 20 x 14 cm
Plasticvrij verpakt
Per dag gebruiken wij meer dan 1 miljoen plastic zakjes die na gebruik vaak in de natuur belanden waar ze een serieuze bedreiging vormen voor dieren en ons milieu. Dit zakje van biologisch katoen is een goed alternatief voor de…
Lees meer (+)
Per dag gebruiken wij meer dan 1 miljoen plastic zakjes die na gebruik vaak in de natuur belanden waar ze een serieuze bedreiging vormen voor dieren en ons milieu. Dit zakje van biologisch katoen is een goed alternatief voor de plastic zakjes. Deze duurzame zakjes zijn gemaakt van gecertificeerd biologisch katoen en dragen het GOTS-keurmerk. Ze zijn ideaal voor het transport van voedsel vanuit de winkel terug naar huis. Gezien de stof ademend is, kun je jouw groente en fruit in de zakjes laten zitten.
Lees minder (-)
0,69
Max: 27
Min: 1
Step: 1
4-in-1 huishoudpapier
Plasticvrij verpakt
Deze huishoudfolie kan voor vanalles gebruikt worden, zoals bakpapier, afdekfolie, aluminiumfolie en krimpfolie.
5,99
Max: 5
Min: 1
Step: 1
Foodhuggers set van 5
Plasticvrij verpakt
Foodhuggers zijn dé oplossing voor groenten of fruit dat overbijft. In plaats van bakjes in de koelkast of een stuk slecht plakkende folie, kun je de foodhuggers op de open kant van het stuk groente of fruit plaatsen, zodat ze…
Lees meer (+)
Foodhuggers zijn dé oplossing voor groenten of fruit dat overbijft. In plaats van bakjes in de koelkast of een stuk slecht plakkende folie, kun je de foodhuggers op de open kant van het stuk groente of fruit plaatsen, zodat ze hun kwaliteit behouden. Foodhuggers zijn gemaakt van flexibel siliconen dat goed blijft zitten.
Lees minder (-)
15,95
Max: 2
Min: 1
Step: 1
Deze plantenhanger is door Kyra met liefde handgemaakt door middel van de macramé-techniek. Verhoog de sfeer in jouw kamer met deze met liefde gemaakte katoenen plantenhanger. LET OP: De plantenhanger wordt exclusief de plant en pot verkocht.
9,95
Max: 4
Min: 1
Step: 1