Wil jij ook minder (plastic) afval? Wellicht kun je wat met de volgende tien weetjes!

1. Koop alleen iets als je denkt dat je het écht nodig hebt
Veel producten bevatten plastic en vaak wordt er daarbij ook nog eens plastic verpakkingsmateriaal gebruikt. Je plasticgebruik reduceren doe je dus ook door kritischer na te denken voordat je iets aanschaft. Wil je dat product wel écht? Heb je het écht nodig?

2. Koop jouw voedingsmiddelen bewust in
Wellicht heb je die tomaten wel nodig, maar heb je er ook zo veel nodig? Koop dus niet meer dan je nodig hebt. Op deze manier zal er minder over de datum gaan en zul je dus minder onnodig afval hebben. Kies je er toch voor om grote hoeveelheden groente of fruit in één keer aan te schaffen, dan is Slowd wellicht iets voor je. Slowd is een goedkope oplossing om je producten langer vers te houden.

3. Bezoek winkels waar producten zonder verpakking te verkrijgen zijn
Zo worden de (biologische) groenten in natuurvoedingwinkels vaak zonder verpakking aangeboden. Bij Gaiagoods worden alle bestellingen bovendien plasticvrij verzonden!

4. Hergebruik zoveel mogelijk
Best logisch natuurlijk, maar als je naar een tweedehandswinkel gaat, zal je nauwelijks plastic verpakkingsmateriaal tegenkomen. Daarnaast kun je huishoudelijke apparaten (die ook van plastic bevatten) repareren of laten repareren, in plaats ze te vervangen en de oude weg te gooien.

5. Kies plasticvrije alternatieven
Van RVS rietjes, in papier verpakte shampoo tot wattenstaafjes zonder plastic, het bestaat allemaal. Soms is het alleen even goed zoeken (en soms ook niet… hier zijn een aantal voorbeelden van handige producten…)

 6. Maak je eigen producten
Door bijvoorbeeld zelf zeep of shampoo te maken bespaar je veel op verpakkingsmateriaal (wat vaak van plastic is). Als de verpakking dan ook nog eens zo milieuvriendelijk mogelijk is (zoals onze Dr. Bronner zeepblok) ben je al helemaal goed op weg. Door je eigen schoonmaakproducten te maken bespaar je ook veel (plastic) verpakkingsmateriaal. Je kunt zelfs van één blok zeep, 7 liter vloeibare zeep maken. Lees hier verder hoe.

7. Wees creatief!
Tegenwoordig bestaat veel speelgoed ook (gedeeltelijk) uit plastic, denk bijvoorbeeld aan (vaak chemisch ruikende) klei in plastic potjes. Dit soort dingen kun je ook zelf maken, veel veiliger en ook nog eens een leuke activiteit. Kijk hier maar eens hoe je zelf klei maakt!

8.Kweek je eigen groenten
Je hoeft hier helemaal geen grote tuin voor te bezitten en je hoeft ook niet meteen groots te beginnen. Het zaaien van je eigen kruiden is al een goed begin!

9. Klant is koning
Geef aan bij een winkel (of webshop) dat je het onprettig vindt producten te kopen die in plastic verpakt zijn. De kans is groot dat de aanbieder op zoek zal gaan naar een plasticvrij alternatief voor in zijn/haar assortiment.

10. Investeer in een duurzamere oplossingen
Koop producten die meermaals gebruikt worden. Schaf een fijne drinkfles aan, een goede broodtrommel en neem altijd je eigen tasje mee voor je boodschappen. En sla zaken zoals wegwerpbestek gewoon lekker over door eigen bestek mee te nemen.

Hopelijk heb je wat aan deze leuke tips! (:
Voor producten voor een duurzaam thuis, kun je in de categorie “Duurzaam Thuis” kijken. Hieronder zie je een aantal voorbeelden.

nl_NL Sorteer resultaten
Reset Pas toe
Deze filter van het Duitse merk Riva is zeer eenvoudig aan te sluiten. De filter zelf bestaat uit een kunststof- en chemicaliënvrij keramisch granulaatmengsel dat een natuurlijk katalyse- effect heeft. Deze filter maakt gebruik van een proces dat ook in…
Lees meer (+)
Deze filter van het Duitse merk Riva is zeer eenvoudig aan te sluiten. De filter zelf bestaat uit een kunststof- en chemicaliënvrij keramisch granulaatmengsel dat een natuurlijk katalyse- effect heeft. Deze filter maakt gebruik van een proces dat ook in de natuur waarneembaar is bij koralen en mosselen. Bij contact met water vormen zich microscopisch kleine kristallen op de oppervlaktestructuur van het natuurlijke keramiekgranulaat. De grote kalkdeeltjes hechten zich hierdoor aan de binnenkant van de filter. De filter kan 6.000-8.000 liter water filteren (en gaat daardoor ongeveer 6-8 maanden mee), daarna dien je het filterpatroon te vervangen.
Lees minder (-)
115,90
Max: 4
Min: 1
Step: 1
Met Greenhub maak je jouw huis op natuurlijke wijze schoon. Deze schoonmaakdoeken zijn gemaakt van bamboe en is dus een echt natuurproduct. Door het materiaal zijn de doeken sterk absorberend en reinigend. Plasticvrij en duurzaam schoonmaken!
3,09
Max: 23
Min: 1
Step: 1
Deze natuurlijke afwasspons wordt handgemaakt Egypte. Het is een mooi alternatief voor plastic vaatwassponsjes gezien deze afwasspons plasticvrij is en zelfs gecomposteerd kan worden. De spons past goed in de hand en zwelt op tot een zachte en flexibele pad…
Lees meer (+)
Deze natuurlijke afwasspons wordt handgemaakt Egypte. Het is een mooi alternatief voor plastic vaatwassponsjes gezien deze afwasspons plasticvrij is en zelfs gecomposteerd kan worden. De spons past goed in de hand en zwelt op tot een zachte en flexibele pad wanneer je hem onderdompelt in water. Hij is zacht genoeg voor anti-aanbak pannen en is soepel genoeg om in bekers te passen.
Lees minder (-)
3,94
Max: 8
Min: 1
Step: 1
Deze herbruikbare broodzak is gemaakt van 10 gerecyclede plastic drinkflessen en is ontworpen om papieren en/of plastic broodzakken te vervangen. Ze zijn perfect te gebruiken als bewaar zak.
12,10
Max: 6
Min: 1
Step: 1
Dit sterke en praktische linnen zakje is gemakkelijk dicht te trekken door middel van het natuurlijke touw. Dit zakje is voor talloze toepassingen te gebruiken. Maak er je eigen geurzakje van, bewaar er voedingsmiddelen in of gebruik het als een…
Lees meer (+)
Dit sterke en praktische linnen zakje is gemakkelijk dicht te trekken door middel van het natuurlijke touw. Dit zakje is voor talloze toepassingen te gebruiken. Maak er je eigen geurzakje van, bewaar er voedingsmiddelen in of gebruik het als een duurzame manier om een cadeautje te verpakken.
Lees minder (-)
0,69
Max: 1
Min: 1
Step: 1
Dit sterke en praktische juten zakje is gemakkelijk dicht te trekken door middel van een natuurlijk touw. Dit zakje is voor talloze toepassingen te gebruiken. Maak er je eigen geurzakje van, bewaar er voedingsmiddelen in of gebruik het als een…
Lees meer (+)
Dit sterke en praktische juten zakje is gemakkelijk dicht te trekken door middel van een natuurlijk touw. Dit zakje is voor talloze toepassingen te gebruiken. Maak er je eigen geurzakje van, bewaar er voedingsmiddelen in of gebruik het als een duurzame manier om een cadeautje te verpakken.
Lees minder (-)
0,99
Max: 98
Min: 1
Step: 1
Met Slowd houd je groenten en fruit langer vers. Verse groenten, fruit en kruiden produceren tijdens het rijpen het natuurlijke gas etheen, wat juist weer een versnellende werking op de rijping heeft. De korrels in Slowd trekken dit etheen aan…
Lees meer (+)
Met Slowd houd je groenten en fruit langer vers. Verse groenten, fruit en kruiden produceren tijdens het rijpen het natuurlijke gas etheen, wat juist weer een versnellende werking op de rijping heeft. De korrels in Slowd trekken dit etheen aan en neutraliseren het, waardoor het rijpingsproces vertraagt. Deze techniek wordt op grote schaal gebruikt in Nieuw-Zeeland in de landbouw- en transportsector voor appels en kiwi's. Vers blijft langer vers, waardoor jij het langer kunt gebruiken. Zo gooi je minder weg, bespaar je geld en samen werken wij tegen voedselverspilling.
Lees minder (-)
2,49
Max: 2
Min: 1
Step: 1
Katoenen boodschappen netje
Plasticvrij verpakt
Plastic tasjes zijn nu echt verleden tijd, want we willen de aarde niet verder vervuilen. Biologische katoenen draagtassen vinden wij een mooi alternatief. Deze GOTS-gecertificeerde katoenen 'tas' bezit diverse handige eigenschappen. Hij is licht, sterk, compact en perfect te gebruiken…
Lees meer (+)
Plastic tasjes zijn nu echt verleden tijd, want we willen de aarde niet verder vervuilen. Biologische katoenen draagtassen vinden wij een mooi alternatief. Deze GOTS-gecertificeerde katoenen 'tas' bezit diverse handige eigenschappen. Hij is licht, sterk, compact en perfect te gebruiken als boodschappentas. Ook leuk te gebruiken als geschenktasje met daarin de cadeautjes. 
Lees minder (-)
5,99
Max: 13
Min: 1
Step: 1
Foodhuggers set van 2
Plasticvrij verpakt
Foodhuggers zijn dé oplossing voor groenten of fruit dat overbijft. In plaats van bakjes in de koelkast of een stuk slecht plakkende folie, kun je de foodhuggers op de open kant van het stuk groente of fruit plaatsen, zodat ze…
Lees meer (+)
Foodhuggers zijn dé oplossing voor groenten of fruit dat overbijft. In plaats van bakjes in de koelkast of een stuk slecht plakkende folie, kun je de foodhuggers op de open kant van het stuk groente of fruit plaatsen, zodat ze hun kwaliteit behouden. Foodhuggers zijn gemaakt van flexibel siliconen dat goed blijft zitten.
Lees minder (-)
9,95
Max: 2
Min: 1
Step: 1
Dit sterke en praktische juten zakje is gemakkelijk dicht te trekken met behulp van het natuurlijke touwtje. Dit zakje is voor talloze toepassingen te gebruiken. Maak er je eigen geurzakje van, bewaar er voedingsmiddelen in of gebruik het als een…
Lees meer (+)
Dit sterke en praktische juten zakje is gemakkelijk dicht te trekken met behulp van het natuurlijke touwtje. Dit zakje is voor talloze toepassingen te gebruiken. Maak er je eigen geurzakje van, bewaar er voedingsmiddelen in of gebruik het als een duurzame manier om een cadeautje te verpakken.
Lees minder (-)
0,99
Max: 50
Min: 1
Step: 1