Misschien heb je al eens over waterkefir gehoord of er in een ver verleden mee geëxperimenteerd. Maar wat is waterkefir precies en wat zijn de gezondheidsvoordelen van het drinken van waterkefirdrank? In deze blog hoop ik je antwoord te geven op deze vragen.

Wat is waterkefir?
Waterkefir is een variant op ‘gewone’ kefir of melkkefir. Het is een verzameling micro-organismen, in de vorm van goede bacteriën. Wanneer je melk wilt vermijden en zelf aan de slag wilt met het maken van probiotische drank is waterkefir naar mijn idee dé oplossing. Waterkefirkorrels gebruiken suikers (opgelost in water) om tot fermentatie over te gaan. Door een tweede fermentatie plaats te laten vinden, ontstaat er een verfrissende, koolzuurhoudende drank (een uitgebreid stappenplan kun je onderaan dit artikel vinden). Doordat waterkefir zijn smaak uit vruchten haalt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Het zelf maken van waterkefirdrank vergt wat oefening maar is naar mijn idee de beste en goedkoopste manier om probiotica aan je voeding toe te voegen.

Welke gezondheidsvoordelen heeft het drinken van waterkefirdrank?
De bacteriën in waterkefir staan bekend als probiotica. Deze goede bacteriën dragen bij aan een goede spijsvertering en een gezonde darmflora. Gezien meer dan 75% van je immuunsysteem zich bevindt in je spijsverteringskanaal is het dan ook niet vreemd dat waterkefir een positief effect heeft op de gezondheid. De drank die je maakt met de waterkefirkorrels bevat bovendien onder andere vitamine B1, B2, B6, vitamine C, vitamine H (biotine) en mineralen. Vaak wordt er gezegd dat waterkefirdrank niet veel beter is dan ‘gewone’ frisdrank, gezien de hoeveelheid suiker in de drank. De hoeveelheid suiker in de drank na fermentatie is echter verwaarloosbaar gezien deze is omgezet tijdens de fermentatie. Het is dan naar mijn mening een perfecte vervanging van frisdrank.

Zelf aan de slag?
Wanneer je je eigen waterkefirdrank maakt, heeft dit vele voordelen ten opzichte van probiotische drank kopen. Je kunt eindeloos variëren, je weet precies wat erin zit en je bent een stuk goedkoper uit dan wanneer je probiotische dranken in de winkel koopt. Dit laatste scheelt natuurlijk ook een hoop verpakkingsmateriaal en dat is altijd mooi meegenomen.
De waterkefirkorrels zijn bij juist gebruik oneindig bruikbaar, je hoeft dus niet steeds opnieuw waterkefirkorrels te kopen. De hoeveelheid waterkefirkorrels neemt zelfs toe dus je kunt er eindeloos mee doorkweken en ook andere mensen er een plezier mee doen.