Wat is het toch fijn om heerlijk uitgerust wakker te worden. Maar helaas is fijn slapen voor veel mensen wel eens een uitdaging. Met deze tien tips ben je vanavond hopelijk snel in dromenland.

1. Het is belangrijk de oorzaak van je slapeloosheid te achterhalen. Pieker je bijvoorbeeld veel? Het kan dan helpen om je gedachten op te schrijven. Vaak zijn mensen overdag erg onrustig in het hoofd. Dan kun je natuurlijk niet verwachten dat je magischerwijs ‘s nachts nergens last van hebt. In dat geval zou vaker mediteren kunnen helpen.

2. Beweeg voldoende, overdag of vroeg in de avond. Ga een rondje rennen in de natuur, bezoek je sportschool of gebruik jouw woonkamervloer als een dansvloer. Op deze manier raak je ook lichamelijk moe.

3. Vitamine D helpt bij het reguleren van het slaap-waakritme. In Nederland hebben we wat weinig zonlicht en ligt een vitamine D tekort dan ook op de loer. Een vitamine D supplement is dan zeker aan te raden. Wij verkopen de vitamine D3 van Mattisson – naar ons idee een geweldig merk.

4. Zorg voor een donkere slaapkamer met een prettig klimaat: beter iets te koel dan te warm, goede ventilatie, niet te droge lucht en absoluut geen tocht. 

5. Het drinken van kruidenthee kan ook helpen om goed te slapen. Zo bevat Yogi Tea Bedtime ingrediënten die bijdragen aan een betere nachtrust. Deze goede, slaapbevordende thee verkopen wij. Drink niet te veel thee want dit zorgt natuurlijk voor het tegenovergestelde: een verstoorde nacht omdat je moet plassen.

6. Stop een uur voor het slapengaan met het kijken naar schermen (tv, tablet, computer, smartphone etc.). Neem bewust geen schermen mee je slaapkamer in, zo kom je ook niet in de verleiding deze toch te gebruiken. Melatonine helpt in de regulering van het dag-nacht /slaap-waak ritme. Zodra het donker is, zal je lichaam stoffen aanmaken zodat je goed in slaap kunt vallen. Deze beeldschermen hebben vaak blauw licht, wat in de natuur normaal gesproken alleen overdag aanwezig is. Hierdoor kan de melatonine-productie verstoord worden en kun je minder goed in slaap komen. Dus houd je apparatuur buiten de slaapkamer en ga ongestoord een rustigere nacht tegemoet!

7. Eet 2 tot 3 uur voor het slapen gaan niks meer. Dit draagt niet alleen bij aan een betere nachtrust, maar verkleint ook de kans op overgewicht.

8. Ga ontspannen naar bed. Maak bijvoorbeeld een korte wandeling voor het slapen, doe ontspanningsoefeningen of luister rustgevende muziek. Vermijd te veel inspanning (zowel lichamelijk als geestelijk).

9. Maak gebruik van rustgevende en ontspannende geuren. Vooral de geur van lavendel werkt zeer rustgevend op je geest. Zo vind je bij Gaiagoods o.a. pillow mist. Deze bestaat enkel uit twee ingrediënten: gezuiverd water en natuurzuivere essentiële olie. Spray een aantal keren op je kussen voor het slapen gaan.

10. Hanteer een gezond slaapritme; ga op een vaste tijd naar bed en snooze niet. Door een vast slaapritme aan te houden, zul je merken dat je ook vloeiender door de dag heen gaat. 

Hopelijk zullen deze tips jou helpen om weer als een roosje te slapen. Ik wens je in ieder geval prachtig mooie dromen toe!