Wil jij ook minder (plastic) afval? Wellicht kun je wat met de volgende tien weetjes!

1. Koop alleen iets als je denkt dat je het écht nodig hebt
Veel producten bevatten plastic en vaak wordt er daarbij ook nog eens plastic verpakkingsmateriaal gebruikt. Je plasticgebruik reduceren doe je dus ook door kritischer na te denken voordat je iets aanschaft. Wil je dat product wel écht? Heb je het écht nodig?

2. Koop jouw voedingsmiddelen bewust in
Wellicht heb je die tomaten wel nodig, maar heb je er ook zo veel nodig? Koop dus niet meer dan je nodig hebt. Op deze manier zal er minder over de datum gaan en zul je dus minder onnodig afval hebben. Kies je er toch voor om grote hoeveelheden groente of fruit in één keer aan te schaffen, dan is Slowd wellicht iets voor je. Slowd is een goedkope oplossing om je producten langer vers te houden.

3. Bezoek winkels waar producten zonder verpakking te verkrijgen zijn
Zo worden de (biologische) groenten in natuurvoedingwinkels vaak zonder verpakking aangeboden. Bij Gaiagoods worden alle bestellingen bovendien plasticvrij verzonden!

4. Hergebruik zoveel mogelijk
Best logisch natuurlijk, maar als je naar een tweedehandswinkel gaat, zal je nauwelijks plastic verpakkingsmateriaal tegenkomen. Daarnaast kun je huishoudelijke apparaten (die ook van plastic bevatten) repareren of laten repareren, in plaats ze te vervangen en de oude weg te gooien.

5. Kies plasticvrije alternatieven
Van RVS rietjes, in papier verpakte shampoo tot wattenstaafjes zonder plastic, het bestaat allemaal. Soms is het alleen even goed zoeken (en soms ook niet… hier zijn een aantal voorbeelden van handige producten…)

 6. Maak je eigen producten
Door bijvoorbeeld zelf zeep of shampoo te maken bespaar je veel op verpakkingsmateriaal (wat vaak van plastic is). Als de verpakking dan ook nog eens zo milieuvriendelijk mogelijk is (zoals onze Dr. Bronner zeepblok) ben je al helemaal goed op weg. Door je eigen schoonmaakproducten te maken bespaar je ook veel (plastic) verpakkingsmateriaal. Je kunt zelfs van één blok zeep, 7 liter vloeibare zeep maken. Lees hier verder hoe.

7. Wees creatief!
Tegenwoordig bestaat veel speelgoed ook (gedeeltelijk) uit plastic, denk bijvoorbeeld aan (vaak chemisch ruikende) klei in plastic potjes. Dit soort dingen kun je ook zelf maken, veel veiliger en ook nog eens een leuke activiteit. Kijk hier maar eens hoe je zelf klei maakt!

8.Kweek je eigen groenten
Je hoeft hier helemaal geen grote tuin voor te bezitten en je hoeft ook niet meteen groots te beginnen. Het zaaien van je eigen kruiden is al een goed begin!

9. Klant is koning
Geef aan bij een winkel (of webshop) dat je het onprettig vindt producten te kopen die in plastic verpakt zijn. De kans is groot dat de aanbieder op zoek zal gaan naar een plasticvrij alternatief voor in zijn/haar assortiment.

10. Investeer in een duurzamere oplossingen
Koop producten die meermaals gebruikt worden. Schaf een fijne drinkfles aan, een goede broodtrommel en neem altijd je eigen tasje mee voor je boodschappen. En sla zaken zoals wegwerpbestek gewoon lekker over door eigen bestek mee te nemen.

Hopelijk heb je wat aan deze leuke tips! (:
Voor producten voor een duurzaam thuis, kun je in de categorie “Duurzaam Thuis” kijken. Hieronder zie je een aantal voorbeelden.

nl_NL Sorteer resultaten
Reset Pas toe
Deze sponsdoekjes kunnen gebruikt worden als vaatdoekjes. Ze zijn100 % biolgisch afbreekbaar en kunnen gewassen worden op 60 graden.
2,09
Max:
Min: 1
Step: 1
Dit sterke en praktische linnen zakje is gemakkelijk dicht te trekken met behulp van het natuurlijke touw. Dit zakje is voor talloze toepassingen te gebruiken. Maak er je eigen geurzakje van, bewaar er voedingsmiddelen in of gebruik het als een…
Lees meer (+)
Dit sterke en praktische linnen zakje is gemakkelijk dicht te trekken met behulp van het natuurlijke touw. Dit zakje is voor talloze toepassingen te gebruiken. Maak er je eigen geurzakje van, bewaar er voedingsmiddelen in of gebruik het als een duurzame manier om een cadeautje te verpakken.
Lees minder (-)
0,99
Max: 42
Min: 1
Step: 1
Als je veel reist, zowel privé als voor je werk, dan is het goed en verstandig om vooral genoeg te drinken. Helaas ontstaat hierdoor vaak veel (plastic) afval. Deze RVS waterfles kun je blijven hergebruiken en zo draag je bij…
Lees meer (+)
Als je veel reist, zowel privé als voor je werk, dan is het goed en verstandig om vooral genoeg te drinken. Helaas ontstaat hierdoor vaak veel (plastic) afval. Deze RVS waterfles kun je blijven hergebruiken en zo draag je bij aan een meer duurzame aarde. Een leuk cadeau voor jezelf, voor een ander én voor de planeet!
Lees minder (-)
17,99
Max: 1
Min: 1
Step: 1
Dit sterke en praktische juten zakje is gemakkelijk dicht te trekken met behulp van een natuurlijk touw. Dit zakje is voor talloze toepassingen te gebruiken. Maak er je eigen geurzakje van, bewaar er voedingsmiddelen in of gebruik het als een…
Lees meer (+)
Dit sterke en praktische juten zakje is gemakkelijk dicht te trekken met behulp van een natuurlijk touw. Dit zakje is voor talloze toepassingen te gebruiken. Maak er je eigen geurzakje van, bewaar er voedingsmiddelen in of gebruik het als een duurzame manier om een cadeautje te verpakken.
Lees minder (-)
0,99
Max: 37
Min: 1
Step: 1
Vaatwastabletten – Sonett
Plasticvrij verpakt
Sonett vaatwastabletten zijn 100% biologisch afbreekbaar en bevatten geen fosfaten, enzymen, chloor en synthetische geurstoffen. De ecologische vaatwastabletten zijn gemaakt van 100% plantaardige ingrediënten en veilig voor de septische tank.
5,99
Max:
Min: 1
Step: 1
De wasbal van EcoEgg is een volwaardig alternatief voor wasmiddel/waspoeder. Je stopt hem gewoon in de wasmachine en hebt verder geen ander wasmiddel meer nodig. Stel de machine in tussen de 30 en 60 graden De twee types van minerale…
Lees meer (+)
De wasbal van EcoEgg is een volwaardig alternatief voor wasmiddel/waspoeder. Je stopt hem gewoon in de wasmachine en hebt verder geen ander wasmiddel meer nodig. Stel de machine in tussen de 30 en 60 graden De twee types van minerale pellets die zich in het ei bevinden gaan aan het werk en produceren krachtig (maar natuurlijk) reinigend schuim die je kleding goed schoonmaakt en ze zijn navulbaar.
Lees minder (-)
12,95
Max: 5
Min: 1
Step: 1
Deze herbruikbare rietjes van bamboe worden gesneden uit biologisch geteelde bamboe. Na ieder gebruik kun je ze wassen met de meegeleverde plasticvrije rietjesborstel. Dit doe je met warm water, zonder afwasmiddel. Wegwerprietjes vormen een groot deel van de plastic soup…
Lees meer (+)
Deze herbruikbare rietjes van bamboe worden gesneden uit biologisch geteelde bamboe. Na ieder gebruik kun je ze wassen met de meegeleverde plasticvrije rietjesborstel. Dit doe je met warm water, zonder afwasmiddel. Wegwerprietjes vormen een groot deel van de plastic soup, de enorme hoeveelheid plastic in de oceanen. Deze herbruikbare rietjes van bamboe passen in een zero waste, afvalvrij leven.
Lees minder (-)
2,99
Max: 21
Min: 1
Step: 1
Herbruikbare theezakjes
Plasticvrij verpakt
Ben jij ook dol op verse thee? Gebruik dan deze herbruikbare theezakjes van biologisch katoen om duurzaam thee te zetten. Na veelvuldig gebruik gooi je de zakjes in de wasmachine en zijn ze weer zo goed als nieuw. Superhandig dus! Bij…
Lees meer (+)
Ben jij ook dol op verse thee? Gebruik dan deze herbruikbare theezakjes van biologisch katoen om duurzaam thee te zetten. Na veelvuldig gebruik gooi je de zakjes in de wasmachine en zijn ze weer zo goed als nieuw. Superhandig dus! Bij het produceren van de theezakjes wordt erop gelet dat de aarde er zo min mogelijk onder lijdt. De producent doet dit door hun eigen CO2-uitstoot te compenseren, waardoor ze als "klimaat-neutraal" worden bestempeld. Deze theezakjes zijn daarnaast ook biologisch afbreekbaar. 
Lees minder (-)
3,49
Max: 24
Min: 1
Step: 1
Citruspers hout (FSC)
Plasticvrij verpakt
Met deze klassieke, handmatige, houten citroenpers heb je vers sap in een handomdraai. Deze handpers werkt supereenvoudig. Bovendien is de pers gemaakt van FSC-gecertificeerd hout, dus nog ecologisch verantwoord ook.
4,95
Max: 5
Min: 1
Step: 1
Krachtige ontvetter voor het verwijderen van hardnekkig vuil en vetten op harde en RVS oppervlakken. Dit plasticvrije zakje bevat 3 EcoPods Ontvetter Pods - geconcentreerd natuurlijk product in capsulevorm, te gebruiken in combinatie met een verstuiver. Doe de capsule in een…
Lees meer (+)
Krachtige ontvetter voor het verwijderen van hardnekkig vuil en vetten op harde en RVS oppervlakken. Dit plasticvrije zakje bevat 3 EcoPods Ontvetter Pods - geconcentreerd natuurlijk product in capsulevorm, te gebruiken in combinatie met een verstuiver. Doe de capsule in een verstuiver van 500ML of 750ML en vul aan met water. Laat de capsule volledig oplossen. Behandel de capsules steeds met droge handen. Door contact met water gaan ze immers oplossen!
Lees minder (-)
11,07
Max: 5
Min: 1
Step: 1