Wil jij ook minder (plastic) afval? Wellicht kun je wat met de volgende tien weetjes!

1. Koop alleen iets als je denkt dat je het écht nodig hebt
Veel producten bevatten plastic en vaak wordt er daarbij ook nog eens plastic verpakkingsmateriaal gebruikt. Je plasticgebruik reduceren doe je dus ook door kritischer na te denken voordat je iets aanschaft. Wil je dat product wel écht? Heb je het écht nodig?

2. Koop jouw voedingsmiddelen bewust in
Wellicht heb je die tomaten wel nodig, maar heb je er ook zo veel nodig? Koop dus niet meer dan je nodig hebt. Op deze manier zal er minder over de datum gaan en zul je dus minder onnodig afval hebben. Kies je er toch voor om grote hoeveelheden groente of fruit in één keer aan te schaffen, dan is Slowd wellicht iets voor je. Slowd is een goedkope oplossing om je producten langer vers te houden.

3. Bezoek winkels waar producten zonder verpakking te verkrijgen zijn
Zo worden de (biologische) groenten in natuurvoedingwinkels vaak zonder verpakking aangeboden. Bij Gaiagoods worden alle bestellingen bovendien plasticvrij verzonden!

4. Hergebruik zoveel mogelijk
Best logisch natuurlijk, maar als je naar een tweedehandswinkel gaat, zal je nauwelijks plastic verpakkingsmateriaal tegenkomen. Daarnaast kun je huishoudelijke apparaten (die ook van plastic bevatten) repareren of laten repareren, in plaats ze te vervangen en de oude weg te gooien.

5. Kies plasticvrije alternatieven
Van RVS rietjes, in papier verpakte shampoo tot wattenstaafjes zonder plastic, het bestaat allemaal. Soms is het alleen even goed zoeken (en soms ook niet… hier zijn een aantal voorbeelden van handige producten…)

 6. Maak je eigen producten
Door bijvoorbeeld zelf zeep of shampoo te maken bespaar je veel op verpakkingsmateriaal (wat vaak van plastic is). Als de verpakking dan ook nog eens zo milieuvriendelijk mogelijk is (zoals onze Dr. Bronner zeepblok) ben je al helemaal goed op weg. Door je eigen schoonmaakproducten te maken bespaar je ook veel (plastic) verpakkingsmateriaal. Je kunt zelfs van één blok zeep, 7 liter vloeibare zeep maken. Lees hier verder hoe.

7. Wees creatief!
Tegenwoordig bestaat veel speelgoed ook (gedeeltelijk) uit plastic, denk bijvoorbeeld aan (vaak chemisch ruikende) klei in plastic potjes. Dit soort dingen kun je ook zelf maken, veel veiliger en ook nog eens een leuke activiteit. Kijk hier maar eens hoe je zelf klei maakt!

8.Kweek je eigen groenten
Je hoeft hier helemaal geen grote tuin voor te bezitten en je hoeft ook niet meteen groots te beginnen. Het zaaien van je eigen kruiden is al een goed begin!

9. Klant is koning
Geef aan bij een winkel (of webshop) dat je het onprettig vindt producten te kopen die in plastic verpakt zijn. De kans is groot dat de aanbieder op zoek zal gaan naar een plasticvrij alternatief voor in zijn/haar assortiment.

10. Investeer in een duurzamere oplossingen
Koop producten die meermaals gebruikt worden. Schaf een fijne drinkfles aan, een goede broodtrommel en neem altijd je eigen tasje mee voor je boodschappen. En sla zaken zoals wegwerpbestek gewoon lekker over door eigen bestek mee te nemen.

Hopelijk heb je wat aan deze leuke tips! (:
Voor producten voor een duurzaam thuis, kun je in de categorie “Duurzaam Thuis” kijken. Hieronder zie je een aantal voorbeelden.